Ανοσολογικές και νευρολογικές παθήσεις: Ποιες είναι και πώς εμφανίζονται

Οι χρόνιες ανοσολογικές (αυτοάνοσες) και νευρολογικές παθήσεις είναι παθολογικές καταστάσεις που έχουν ως βάση ανοσολογικούς ή νευροφυσιολογικούς παράγοντες.

Τόσο οι μεν όσο και οι δε, πέραν των προβλημάτων που προκαλούν στις λειτουργίες του οργανισμού, συνοδεύονται συνήθως και από ψυχολογικές διαταραχές, οι οποίες εκδηλώνονται ως άγχος, πίεση και κατάθλιψη, κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την αντιμετώπισή τους.

ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Οι νευρολογικές παθήσεις είναι διαταραχές του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, που μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχές ασθητικότητας, μυϊκής αδυναμίας, πόνο ή ακόμα και παράλυση. Οι πιο συνήθεις είναι οι ακόλουθες:

Νόσος του Πάρκινσον:

Πρόκειται για εξελικτική νευρολογική διαταραχή, που συνδέεται με την απώλεια της ικανότητας παραγωγής ή αποθήκευσης ντοπαμίνης. Μεταξύ των συμπτωμάτων της είναι ο τρόμος, η δυσκαμψία, η βραδυκινησία, η κατάθλιψη και η άνοια.

Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Πρόκειται για αυτοάνοση νόσο του κεντρικού νευρικού συστήματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο περίβλημα της μυελίνης των νεύρων και το καταστρέφει, με συνέπεια να προκαλούνται προβλήματα σε διάφορα λειτουργικά συστήματα, όπως η κίνηση, η αισθητικότητα, η όραση, η ακοή και η μυϊκή ισχύς.

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Πρόκειται για διαταραχή αιμάτωσης του εγκεφαλικού ιστού, που προκαλείται από ελαττωμένη αιματική ροή ή εγκεφαλική αιμορραγία εξαιτίας ρήξης αγγείου.

Μυοπάθειες

Είναι παθήσεις των μυών που οδηγούν σε ατροφία μυών ή και ολόκληρου του μυϊκού συστήματος.

ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Οι αυτοάνοσες παθήσεις συνιστούν ουσιαστικά μια επίθεση του οργανισμού μας στον ίδιο του το εαυτό. Επηρεάζουν πολλά μέρη του σώματος, με συνηθέστερα τις αρθρώσεις, τους μυς, τους ενδοκρινείς αδένες, το δέρμα, τους συνδετικούς ιστούς και τα αιμοφόρα αγγεία. Κάθε πάθηση εμφανίζει διαφορετικά συμπτώματα, στα κοινά όμως περιλαμβάνοντα η γενικότερη κακουχία, η κόπωση και ο πυρετός. Τα αυτοάνοσα νοσήματα δεν θεραπεύονται, αντιμετωπίζονται όμως τα συμπτώματά τους.

Οι πιο γνωστές και συνήθεις αυτοάνοσες ασθένειες είναι:

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις. Βασικά χαρακτηριστικά της είναι ο περιορισμός της κίνησης και ο πόνος. Τα συμπτώματα ξεκινούν από μια ελαφρά δυσκαμψία στις αρθρώσεις και μπορούν να φτάσουν έως και τον σημαντικό περιορισμό της κινητικότητας.

Ο ερυθηματώδης λύκος, που μπορεί να επηρεάσει τις αρθρώσεις, τα νεφρά, το δέρμα, ακόμα και τον εγκέφαλο. Στα συνηθέστερα συμπτώματά του είναι ο πόνος στις αρθρώσεις, η φλεγμονή στις αρθρώσεις, δερματικές βλάβες, αλλά και γαστρεντερικές διαταραχές.

Το σκληρόδερμα, μια πάθηση του συνδετικού ιστού που προκαλεί αλλαγές στους μυς, στο δέρμα και στα εσωτερικά όργανα. Μεταξύ των συμπτωμάτων του είναι το οίδημα στα χέρια, η μυϊκή αδυναμία, η απώλεια βάρους και ο πόνος στις αρθρώσεις.

Η ψωρίαση, μια δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση κηλίδων και ξηρών νιφάδων δέρματος και εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στους αγκώνες και στα γόνατα.

Η  αντιδραστική αρθρίτιδα, μια φλεγμονή που προσβάλει τα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών, τις φτέρνες, τις αρθρώσεις, τα γόνατα, την ουρήθρα και τα μάτια.

Η νόσος του Graves, που οδηγεί στην υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών και σε διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα.

Το Ιατρικό και Θεραπευτικό Προσωπικό της Euromedica- Αρωγή Θεσσαλονίκης έχει την κατάρτιση και την επιστημονική γνώση ώστε να προσφέρει την κατάλληλη ιατρική και θεραπευτική παρέμβαση για την Αποκατάσταση των νευρολογικών παθήσεων, έχοντας πάντα ως επίκεντρο τον ασθενή και τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Το εξατομικευμένο πρόγραμμα που σχεδιάζεται από την ειδική Ιατρική ομάδα Αποκατάστασης συνδυάζει υπηρεσίες από τομείς της Φυσιοθεραπείας, Υδροθεραπείας, Εργοθεραπείας και Λογοθεραπείας, έχοντας παράλληλα ως σύμμαχο και την ρομποτική τεχνολογία.

>