Δυσφαγία άνδρας πονάει στο στομάχι

Δυσφαγία και ενδοσκοπικός έλεγχος κατάποσης

Παρακαλώ συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

Τι είναι η δυσφαγία;

Με τον όρο δυσφαγία αναφερόμαστε στις δυσκολίες μεταφοράς της τροφής, στέρεας ή υγρής, από τη στοματική κοιλότητα στο στομάχι. Συνήθως πρόκειται για μια ένδειξη ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στις δομές του φάρυγγα ή στον οισοφάγο.

Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν τη δυσφαγία;

Συχνές αιτίες στις οποίες οφείλεται η δυσφαγία είναι κυρίως:
• Μυϊκή αδυναμία
• Μυϊκός αποσυντονισμός
• Χαμηλό επίπεδο γνωστικών λειτουργιών
• Εγκεφαλικό
• Παθήσεις νευρολογικής φύσης ( π.χ. το ΑΕΕ, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, Parkinson, νεόπλασμα κ.ά )
• Έλλειψη κινήσεων και δομών (π.χ τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης, λόγω του ότι προσβάλλεται το μέρος του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη λειτουργία της κατάποσης ή τα κρανιακά νεύρα που συνδέονται με αυτήν)

Σε ποια ηλικία συναντάται;

Μπορεί να παρατηρηθεί σε όλες τις ηλικίες, από τη βρεφική έως την τρίτη ηλικία, όπου τα ποσοστά είναι πιο μεγάλα. Η έκταση του προβλήματος ποικίλει, από μία μικρή δυσχέρεια έως την πλήρη αδυναμία. Παρότι η δυσφαγία μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα, συναντάται συχνότερα σε ενήλικες, βρέφη και ασθενείς με προβλήματα του εγκεφάλου ή του νευρικού συστήματος.

Ποια ιατρική ειδικότητα αναλαμβάνει τη διάγνωση της δυσφαγίας;

Λόγω της εξειδικευμένης κατάρτισης η οποία απαιτείται για τη σωστή διάγνωση, ο λογοθεραπευτής είναι συνήθως ο επαγγελματίας που είναι υπεύθυνος για την επανεκπαίδευση του ασθενούς στην κατάποση. Ανάλογα με το που εντοπίζεται η δυσχέρεια του ασθενούς, συστήνει τις καταλληλότερες υφές τροφών που μπορούν να δοθούν με ασφάλεια.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Το Κέντρο Αποκατάστασης Euromedica – Αρωγή στην Θεσσαλονίκη διαθέτει έμπειρο κι εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο στοχεύει στην αποκατάσταση των διαταραχών και την ασφαλή στοματική σίτιση του ασθενή, έπειτα από σωστή διάγνωση και άμεση θεραπευτική προσέγγιση. Ως εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης, παρέχει τη δυνατότητα άμεσης διεπιστημονικής συνεργασίας, αναδεικνύοντας αποτελεσματικά και λειτουργικά τη διαχείριση της δυσφαγίας.

Πιο συγκεκριμένα, η αξιολόγηση κλινήρους ασθενή περιλαμβάνει:
• Κλινική εξέταση που πραγματοποιεί έμπειρος λογοθεραπευτής του κέντρου
• Λήψη Ιστορικού κατάποσης
• Στοματοπροσωπικό Έλεγχο και Αξιολόγηση Κατάποσης
• Eνδοσκοπική μελέτη κατάποσης

Δυσφαγία, διερεύνηση και ενδοσκοπικός έλεγχος κατάποσης στο Κέντρο Αποκατάστασης Euromedica -Αρωγή στην Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο λεπτομερούς διερεύνησης της δυσφαγίας, το Κέντρο Αποκατάστασης Euromedica – Αρωγή Θεσσαλονίκης, διαθέτει κατάλληλο εξοπλισμό εργαστηριακής μελέτης για τη σωστή διάγνωση της δυσφαγίας. Πιο συγκεκριμένα, παρέχει τη δυνατότητα ενδοσκοπικής μελέτης κατάποσης, η οποία αποτελεί ασφαλή μέθοδο αξιολόγησης των σταδίων της κατάποσης. Με το εύκαμπτο ενδοσκόπιο που είναι συνδεδεμένο με ειδική κάμερα που εισέρχεται στη ρινική κοιλότητα, απεικονίζει τον φάρυγγα και τον λάρυγγα, πριν, κατά και μετά την κατάποση. Η καταγραφή πραγματοποιείται σε ψηφιακή μορφή. Η παραπάνω εξέταση κρίνεται εύκολη, γρήγορη αλλά και οικονομική, δίχως ταλαιπωρία για τον ασθενή.

Συμπέρασμα:
Η πολυπλοκότητα της φύσης της δυσφαγίας απαιτεί εξειδικευμένη γνώση και επιστημονική κατάρτιση. Η μονοδιάστατη αντιμετώπιση καταδεικνύεται ανεπαρκής, ανάγοντας τη διεπιστημονική προσέγγιση σε θεμελιώδη και καταλυτικό παράγοντα έγκαιρης και έγκυρης εκτίμησης και αποκατάστασης των διαταραχών κατάποσης.

Τσίπη Σόνια, MSc
Λογοθεραπεύτρια, Λογοπεδικός
Euromedica-Αρωγή Θεσσαλονίκης

>