Εγκεφαλικό: Πώς μπορείτε να το προλάβετε

Παρακαλώ συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλεί μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο, μακροχρόνια αναπηρία ή ακόμα και θάνατο. Μάλιστα, αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου, μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο προκύπτει όταν εμποδιστεί  η παροχή αίματος σε τμήμα του εγκεφάλου ή όταν αιμορραγήσει ένα εγκεφαλικό αγγείο – και στις δύο περιπτώσεις, τμήματα του εγκεφάλου υφίστανται βλάβες ή καταστρέφονται. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλεί μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο, μακροχρόνια αναπηρία ή ακόμα και θάνατο. Μάλιστα, αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου, μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να λαμβάνονται μέτρα πρόληψης.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου;

Ο εγκέφαλος ελέγχει τις κινήσεις μας, τις αισθήσεις μας, παράγει την σκέψης μας. τα συναισθήματα μας,  δημιουργεί τον λόγο και τις αναμνήσεις μας. Ο εγκέφαλος ελέγχει όλες τις λειτουργίες του σώματος μας , (όπως η αναπνοή και η πέψη.).Ο εγκέφαλος για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται παροχή ενέργειας και οξυγόνου. Οι αρτηρίες παρέχουν αίμα πλούσιο σε ενέργεια και  οξυγόνο σε όλα τα τμήματα του εγκεφάλου. Εάν συμβεί κάτι που θα αποκλείσει τη ροή του αίματος, τα εγκεφαλικά κύτταρα αρχίζουν να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά, επειδή δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς την πρόσληψη οξυγόνου και ενέργειας. Έτσι, προκαλείται το εγκεφαλικό επεισόδιο που είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που απαιτεί επείγουσα φροντίδα.

Ποιοι είναι οι τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου;

Υπάρχουν δύο τύποι εγκεφαλικού, το ισχαιμικό και το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η μεγάλη πλειοψηφία των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια. Ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο  συμβαίνει όταν θρόμβοι αίματος αποφράξουν αρτηρίες του εγκεφάλου. Ένα τρίτος τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι το  παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο που διαφέρει από τους άλλους τύπους, όταν η ροή του αίματος στον εγκέφαλο εμποδίζεται μόνο παροδικά, για μικρό χρονικό διάστημα – συνήθως όχι περισσότερο από 3 λεπτά.

Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο  συμβαίνει όταν μια αρτηρία στον εγκέφαλο διαρραγεί. Ο όγκος της εγκεφαλικής αιμορραγίας πέραν της διάσχισης του εγκεφαλικού ιστού ασκεί υπερβολική πίεση στα εγκεφαλικά κύτταρα και τα καταστρέφει. Η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα ανευρύσματα είναι παραδείγματα καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μπορεί να προληφθεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο;

Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προληφθεί μέσα από την αντιμετώπιση των παραγόντων που συντελούν στην εμφάνισή του.

Υγιεινή ζωή

Πολλά εγκεφαλικά επεισόδια  θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω της αλλαγής σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και σε συνεργασία με τον γιατρό μας για τον έλεγχο των παθήσεων υγείας που αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η επιλογή υγιεινών γευμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε το εγκεφαλικό επεισόδιο. Φροντίστε να τρώτε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Η κατανάλωση τροφών με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υψηλής χοληστερόλης. Ο περιορισμός του αλατιού (νάτριο) στη διατροφή σας μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση. Η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνουν τις πιθανότητές σας για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διατήρηση υγιούς βάρους

Το υπερβολικό βάρος (παχυσαρκία) αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό βάρος και να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης. Για τους ενήλικες, συνιστάται μέτριας έντασης αερόβια σωματική δραστηριότητα, όπως ένα γρήγορο περπάτημα.

Διακοπή καπνίσματος

Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος.

Περιορισμός του αλκοόλ

Αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, καθώς μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση.

Προληπτικοί έλεγχοι

Εάν έχετε κάποια καρδιακή νόσο, υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή σακχαρώδη διαβήτη, θα πρέπει να υποβάλλεστε σε τακτικούς προληπτικούς ελέγχους, προκειμένου να μειώσετε τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Έλεγχος της χοληστερόλης

Ο γιατρός σας θα πρέπει να ελέγχει τα επίπεδα. Της χοληστερόλης. Μιλήστε με τον γιατρό σας  σχετικά με αυτήν την απλή εξέταση αίματος. Εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη, η λήψη κατάλληλων φαρμάκων και η αλλαγή τρόπου ζωής μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης

Η υψηλή αρτηριακή πίεση συνήθως δεν έχει συμπτώματα, οπότε φροντίστε να την ελέγχετε σε τακτική βάση. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση. Εάν είναι υψηλή, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα, να προτείνει κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας ή να σας συστήσει να επιλέξετε τροφές με χαμηλότερο νάτριο.

Έλεγχος του σακχαρώδους διαβήτη

Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι έχετε συμπτώματα σακχαρώδους διαβήτη, μπορεί να σας συστήσει να κάνετε σχετικές εξετάσεις, ενώ εάν έχετε διαγνωσθεί με σακχαρώδη διαβήτη, θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές θεραπείας. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως περισσότερη σωματική δραστηριότητα και επιλογή υγιεινής διατροφής. Αυτές οι ενέργειες θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το σάκχαρό σας υπό καλό έλεγχο και θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Έλεγχος καρδιολογικών παθήσεων

Εάν έχετε διαγνωσθεί με κάποια καρδιολογική πάθηση, όπως κολπική μαρμαρυγή ή στεφανιαία νόσο, ο γιατρός σας θα φροντίσει για την κατάλληλη θεραπεία. Η αντιμετώπιση των καρδιακών προβλημάτων βοηθάει  στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες λήψης της φαρμακευτικής αγωγής

Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή για καρδιακές παθήσεις, υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή σακχαρώδη διαβήτη, ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες του γιατρού σας. Να κάνετε πάντα ερωτήσεις, εάν δεν καταλαβαίνετε κάτι και ποτέ μην διακόψετε την φαρμακευτική σας αγωγή  χωρίς να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας.

>