ψυχολογική υποστήριξη Euromedica-Αρωγή Θεσσαλονίκης Ε

Η ψυχολογική υποστήριξη «κλειδί» στην αποκατάσταση

Η ψυχολογική υποστήριξη «κλειδί» στην αποκατάσταση

Παρακαλώ συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

Η ψυχολογική υποστήριξη θεωρείται σημαντικός παράγοντας για την επάνοδο του ατόμου στην καθημερινότητά του. Η αποκατάσταση μετά από ένα ατύχημα, έναν σοβαρό τραυματισμό, μια εγχείρηση, μια νευρολογική πάθηση ή μια εκφυλιστική ασθένεια δεν αφορά μόνο το σώμα. Ο ψυχολογικός παράγοντας είναι εξίσου σημαντικός με την επούλωση ενός τραύματος τόσο για τον ίδιο τον ασθενή όσο και για τους οικείους του που συμμετέχουν ενεργά σε αυτή τη διαδικασία.

Η ζωή του ασθενούς μετά από έναν τραυματισμό δεν είναι η ίδια, καθώς πέραν της προσπάθειας για αντιμετώπιση των συνεπειών του, το άτομο καλείται να αντιμετωπίσει και την αλλαγή της πραγματικότητάς του. Ο ρόλος του ψυχολόγου σε μια διαδικασία αποκατάστασης και η ψυχολογική υποστήριξη είναι καθοριστικός και ενισχύει την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών μεθόδων. Από το να στηρίξει το άτομο όταν διαπιστωθεί ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό ή έχει μόνιμο χαρακτήρα, μέχρι να τον προετοιμάσει για να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης, η βοήθειά του ψυχολόγου είναι πολύτιμη.

Ο ασθενής πρέπει να αντιληφθεί τη νέα κατάσταση και ακολούθως να θέσει τους επόμενους στόχους του και να προσπαθήσει να μείνει συνεπής σε αυτούς. Η ψυχολογική υποστήριξη δίνει το κίνητρο στο άτομο να αποδεχθεί τη νέα αυτή συνθήκη και να συνεργαστεί με τους Ιατρούς και τους θεραπευτές του στο πρόγραμμα αποκατάστασης. Ακόμα και η παραμονή του στο Κέντρο Αποκατάστασης για ένα μεγάλο διάστημα είναι κάτι που πρέπει να διαχειριστεί.

Η ψυχολογική υποστήριξη των συγγενών

Την ίδια στιγμή σε αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι απαραίτητη η θωράκιση και των συγγενών, που πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν τον δικό τους άνθρωπο. Έτσι, ένας ψυχολόγος δεν βοηθάει μόνο τον ασθενή. Παράλληλα δείχνει και στους συγγενείς πώς να είναι υποστηρικτικοί αλλά και πώς θα κάνουν τον ασθενή να συνειδητοποιήσει πως δεν είναι μόνος του σε αυτή τη δύσκολη φάση της ζωής του.

Αν και η βάση της ψυχολογικής υποστήριξης σε περιπτώσεις αποκατάστασης είναι κοινή, οι διαφορετικές ανάγκες και η διαφορετική προσωπικότητα του κάθε ασθενούς προσαρμόζουν την θεραπευτική οδό που θα επιλεγεί. Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής πρέπει να νιώσει ασφάλεια, ώστε προστατευμένος να δώσει την πλήρη προσοχή του στο πρόγραμμα αποκατάστασης χωρίς να αφήνει άλλους, εξωτερικούς παράγοντες να τον επηρεάζουν.

Πέρα όμως από την ψυχολογική προετοιμασία του ασθενούς, ο ψυχολόγος παίζει καταλυτικό ρόλο και όταν η αποκατάσταση ολοκληρωθεί, ώστε το άτομο να επανενταχθεί ομαλά στην κοινωνική και επαγγελματική του ζωή και να βρει τρόπους να συνεχίσει να είναι ενεργό και δραστήριο.

Το Κέντρο Ιατρικής Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Euromedica Αρωγή Θεσσαλονίκης αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης, διαθέτοντας ξεχωριστό τμήμα με ακριβώς αυτή την αποστολή, το οποίο απαρτίζεται από Κλινικούς Ψυχολόγους.

>