Σταυριάνα Μπακατσέλου-1

Η Σταυριάνα Μπακατσέλου περιγράφει το σύγχρονο πρόσωπο της Αρωγής στην Θεσσαλονίκη

Παρακαλώ συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

Η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Ανάπτυξης του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας  Euromedica - Αρωγή Θεσσαλονίκης, Σταυριάνα Μπακατσέλου, μας περιγράφει το προφίλ του Κέντρου και τις νέες υπηρεσίες που προσφέρει. 

Το Κέντρο Αποκατάστασης Euromedica-Αρωγή Θεσσαλονίκης θεωρείται κορυφαίο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας στην Ελλάδα. Τι είδους καινοτομίες εισήγαγε στον χώρο που το κατατάσσουν στις πρώτες επιλογές; 

 

Χαιρόμαστε για τη διαπίστωση που κάνετε. Η βασική καινοτομία του Kέντρου είναι ότι κατέχει τη διεθνή διαπίστευση για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αποκατάστασης (CARF) -το υψηλότερο επίπεδο παγκόσμιας πιστοποίησης στην αποκατάσταση. Την κατέχουν μόνο 14 κέντρα στην Ευρώπη, ενώ το δικό μας είναι το μοναδικό στη ΝΑ Ευρώπη. Αυτό είναι μια τολμηρή προσπάθεια που επιβάλλει ένα συγκεκριμένο τρόπο εργασίας, συγκρότησης της ιατρικής ομάδας και διαρκούς εκπαίδευσης του προσωπικού.

Ποια φιλοσοφία διέπει τη συνολική λειτουργία της Αρωγής  και τη «θέση» του προσωπικού;

 

 Η αποκατάσταση είναι μια ξεχωριστή και αυτόνομη διαδικασία στην Ιατρική. Αναφέρεται σε άτομα που παρουσιάζουν λειτουργικό έλλειμμα, για το οποίο ακολουθούν ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Η φιλοσοφία που επενδύει όλη την προσπάθεια είναι να επιστρέψει ο ασθενής στο κοινωνικό σύνολο και στις καθημερινές του δραστηριότητες, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη λειτουργικότητα και καλή ποιότητα ζωής. Αυτό απαιτεί να σκύψεις με προσοχή στο πρόβλημά του για να δώσεις κίνητρο να πετύχει το λειτουργικό αποτέλεσμα.

Τι είδους παθήσεις αναλαμβάνετε και ποιες είναι οι υπηρεσίες που μπορεί κανείς να βρει στο Κέντρο σας;

 

 Αναλαμβάνουμε ασθενείς με κινητικό ή νοητικό έλλειμμα, όπως συμβαίνει μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, κρανιοεγκεφαλική κάκωση ή κάκωση σπονδυλικής στήλης και νωτιαίου μυελού. Επίσης, υπάρχουν εξειδικευμένα προγράμματα μετά από ορθοπεδικές επεμβάσεις στο ισχίο, το γόνατο ή τη σπονδυλική στήλη και με νευρολογικές παθήσεις, εγκεφαλοπάθειες, πολυνευροπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσο του Parkinson και επώδυνα μυοσκελετικά προβλήματα. Σε αυτούς εφαρμόζονται προγράμματα λειτουργικής επανεκπαίδευσης, με σύγχρονες μεθόδους αποκατάστασης, εικονικής πραγματικότητας και ρομποτικής.

Ποιες νέες υπηρεσίες προσφέρει το Κέντρο, όσον αφορά στην αποκατάσταση των ασθενών σας; 

 

Εκτός από την υπηρεσία της κλειστής νοσηλείας, έχουμε αναπτύξει ιδιαίτερα το τμήμα της ημερήσιας νοσηλείας, που ενισχύει αποτελεσματικά το έργο της αποκατάστασης. Στο τμήμα αυτό είναι δυνατόν  τόσο να συνεχιστούν τα προγράμματα των εσωτερικών ασθενών σε μια ανοικτή κοινωνικοποιημένη βάση, μειώνοντας έτσι αποτελεσματικά το χρόνο νοσηλείας όσο και να  διαμορφώσουμε εξατομικευμένα προγράμματα για ασθενείς που δε χρειάζονται κλειστή νοσηλεία.

Διαθέτουμε δικά μας μέσα μεταφοράς ώστε να διευκολύνεται η μετακίνηση των ασθενών προς το Κέντρο. Θα πρέπει να τονίσουμε και τη δημιουργία νέων τμημάτων ημερήσιας νοσηλείας για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών προβλημάτων, καθώς και ιατρείο πόνου για τη διαχείριση ασθενών με οξύ ή χρόνιο πόνο. Αναφορικά με το τμήμα κλειστής νοσηλείας, δημιουργήθηκαν τμήματα για  ανακουφιστική φροντίδα σε ογκολογικούς ασθενείς, καθώς και τμήμα καρδιοαναπνευστικής αποκατάστασης. 

Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Euromedica Αρωγή, Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη στο GLOW 147 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019.
Γράφει η Sonia Talantinou

>