Οι ψύξεις του καλοκαιριού: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Παρακαλώ συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι η ψύξη, η οποία μπορεί να «προσβάλει» τον αυχένα, την πλάτη, τα πλευρά, τη μέση, αλλά και το πρόσωπο.

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι η αγαπημένη εποχή πολλών από εμάς, καθώς συνοδεύεται από ανεμελιά, διακοπές, βουτιές στη θάλασσα και ηλιοθεραπεία, ωστόσο δεν παύει να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία μας.

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι η ψύξη, η οποία μπορεί να «προσβάλει» τον αυχένα, την πλάτη, τα πλευρά, τη μέση, αλλά και το πρόσωπο.

Πρόκειται για παρατεταμένους μυϊκούς σπασμούς, που συμβαίνουν κυρίως λόγω της πολύωρης έκθεσης στο ψύχος, αλλά και λόγω της απότομης εναλλαγής της θερμοκρασίας, από τη ζέστη στο κρύο.

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα

Στην ψύξη του αυχένα οι ασθενείς  συνήθως υποφέρουν από πόνους και δυσκολία κίνησης του λαιμού τους, ειδικά όταν προσπαθούν να γυρίσουν το κεφάλι τους προς το πλάι. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ήπια, μέχρι και πολύ έντονα.

Η ψύξη διαρκεί συνήθως μερικές ημέρες και μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε, ωστόσο είναι περισσότερο επιρρεπείς άνθρωποι με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, ή που πάσχουν από αυχενικό σύνδρομο, όπως επίσης και ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.

Χρήσιμα tips για την πρόληψη των ψύξεων

Οι ψύξεις προκαλούνται κυρίως από την έκθεση στο υπερβολικό ψύχος, όπως μέσω της χρήσης κλιματιστικού και ανεμιστήρα. Ωστόσο, μπορεί να προκληθούν και από απότομη εναλλαγή θερμοκρασίας, από έκθεση σε ρεύματα ενώ είμαστε βρεγμένοι, από υπερβολικό άγχος, από ελλιπή συντήρηση των κλιματιστικών κτλ.

Ακολουθούν κάποια σημαντικά tips πρόληψης:

  • Αποφυγή σημείων όπου υπάρχουν ρεύματα αέρα
  • Χρήση κλιματιστικού με σύνεση και μέτρο και κλείσιμο αυτού, κατά τη διάρκεια του ύπνου
  • Τακτικός καθαρισμός των φίλτρων του κλιματιστικού
  • Αποφυγή των απότομων αλλαγών θερμοκρασίας
  • Καλό στέγνωμα σώματος και μαλλιών, μετά το μπάνιο
  • Άμεση αλλαγή ρούχων, μετά από εφίδρωση
  • Άσκηση για τη διατήρηση ενός υγιούς και δυνατού κορμού
  • Σωστή προθέρμανση πριν από την άσκηση

Πώς αντιμετωπίζεται η ψύξη

Εάν παρόλα αυτά, δεν καταφέρετε να προλάβετε την εκδήλωση μίας ψύξης, μπορείτε να την αντιμετωπίσετε άμεσα και αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή, χρήση κολάρου, επιθέματα και φυσικοθεραπεία.

Ειδικότερα, ενδείκνυται:

  • Λήψη μυοχαλαρωτικών και αναλγητικών φαρμάκων (πάντοτε με συμβουλή γιατρού ή φυσικοθεραπευτή)
  • Χρήση θερμοφόρας ή ζεστών επιθεμάτων στο σημείο που εντοπίζεται το πρόβλημα
  • Επαλείψεις με θερμαντική αλοιφή και επ’ ουδενί με οινόπνευμα
  • Μπάνιο με ζεστό νερό για τη χαλάρωση των μυών
  • Χρήση κολάρου, αν η ψύξη εντοπίζεται στον αυχένα

Οι διαθερμίες ΤΕCAR, οι υπέρηχοι, οι χειρομαλάξεις, ο βελονισμός και άλλες φυσικοθεραπευτικές τεχνικές χρησιμοποιούνται στη φυσιοθεραπευτική παρέμβαση, προκειμένου να επιτευχθεί λύση του μυϊκού σπασμού, επαναφορά της κινητικότητας των μυών και ελάττωση του πόνου.

Η λύση της φυσικοθεραπείας ενδείκνυται σε κάθε περίπτωση ψύξης, αλλά επιβάλλεται σε σοβαρές περιπτώσεις, αν θέλουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σε ποιες περιπτώσεις συστήνεται η άμεση επικοινωνία με τον γιατρό σας

Σε περίπτωση που ταυτόχρονα με τον πόνο και τη δυσκαμψία  στον αυχένα εκδηλώσετε υψηλό πυρετό, επίμονο πονοκέφαλο, ναυτία ή έμετο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας, καθώς υπάρχει η πιθανότητα τα εν λόγω συμπτώματα να αποτελούν ένδειξη μηνιγγίτιδας.

>