Είναι μια «σιωπηρή» νόσος, αφού μπορεί για καιρό να μην εκδηλώνει συμπτώματα. Η οστεοπόρωση, η συχνότερη πάθηση των οστών και το δεύτερο συχνότερο πρόβλημα υγείας παγκοσμίως μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις, προσβάλλει κατά κύριο λόγο τις γυναίκες ηλικιών άνω των 65 (1 στις 3 γυναίκες άνω των 60 ετών και 2 στις 3 άνω των 80 ετών εμφανίζουν τη νόσο), μπορεί να εκδηλωθεί όμως και στους άνδρες (1 στους 5 άνω των 50 ετών). Μάλιστα, στην πλειονότητά τους οι πάσχοντες δεν γνωρίζουν καν πως έχουν τη νόσο. Με δεδομένο ότι η διαδικασία αυτή είναι σταδιακή και επί καιρό ασυμπτωματική, η ανάγκη του τακτικού ελέγχου, ώστε να διαγνωσθεί έγκαιρα η νόσος, είναι επιτακτική.
Με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Οστεοπόρωσης στις 20 Οκτωβρίου, που έχει ως στόχο να ενημερώσει τον κόσμο για την εν λόγω πάθηση, ο Ορθοπαιδικός στη Euromedica-Αρωγή Θεσσαλονίκης, κ. Αντώνης Σπυριδάκης απαντά στα βασικότερα ερωτήματα για την οστεοπόρωση.
Τι είναι η οστεοπόρωση;
Οστεοπόρωση είναι η απώλεια οστικής μάζας χωρίς τη διαταραχή της χημικής σύστασης των οστών, με συνέπεια αυτά να αποδυναμώνονται και να γίνονται λιγότερο ανθεκτικά, άρα και πιο ευάλωτα σε κατάγματα. Κλινικά εκδηλώνεται με απώλεια ύψους, κύφωση (ή σκολίωση) και κατάγματα, με τα συνηθέστερα να συμβαίνουν στον καρπό, τη σπονδυλική στήλη και τα ισχία. Πρόδρομο και δυστυχώς σιωπηρό σημάδι της οστεοπόρωσης είναι η οστεοπενία. Σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, το 28% των αντρών και το 26% των γυναικών ηλικίας 35 ετών και άνω εμφανίζουν οστεοπενία.
Ποιοι κινδυνεύουν;
Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου είναι η κληρονομικότητα, η λήψη φαρμάκων όπως η κορτιζόνη και η θυροξίνη, αλλά και ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, οι ενδοκρινολογικές παθήσεις και οι κακοήθειες.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Για να γίνει διάγνωση της νόσου απαιτείται ιατρικό ιστορικό, κλινική εξέταση, Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας DEXA, Εργαστηριακός έλεγχος, δείκτης FRAX και Ακτινολογικός έλεγχος.
Η νόσος έχει θεραπεία;
Η οστεοπόρωση δεν θεραπεύεται πλήρως. Παρόλα αυτά υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της. Οι περισσότεροι πάσχοντες λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή από τον ιατρό τους, ανάλογα με τα αποτελέσματα του κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου τους. Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής όμως δεν είναι αρκετή για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Οι ασθενείς θα πρέπει επίσης να εκπαιδευτούν με συγκεκριμένες ασκήσεις, ώστε να βελτιώσουν την σωματική τους δύναμη, την ισορροπία και την στάση του σώματός τους με απώτερο σκοπό την αποφυγή των πτώσεων.
Όπως αναφέρει ο κ. Σπυριδάκης, στο Κέντρο Αποκατάστασης Euromedica- Αρωγή, μια εξειδικευμένη ομάδα δημιουργεί και υλοποιεί εξατομικευμένα προγράμματα που περιλαμβάνουν Φυσικοθεραπεία και Υδροθεραπεία, έχοντας στη διάθεσή της 3 πισίνες και συγκεκριμένο ασκησιολόγιο. Στόχος της Ομάδας είναι η σωματική ενίσχυση των ατόμων, η συνεχής παρακολούθηση και η βελτίωση της καθημερινότητάς τους, ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί.
Επίσης η Euromedica-Αρωγή Θεσσαλονίκης προσφέρει μετεγχειρητικά στα οστεοπορωτικά κατάγματα εξειδικευμένα προγράμματα, τα οποία σχεδιάζονται από την Ομάδα Αποκατάστασης και αποσκοπούν στην μεγιστοποίηση της λειτουργικότητας και την επιστροφή των ατόμων στην πρότερη καθημερινότητά τους.
Η οστεοπόρωση έχει σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα ζωής των πασχόντων, γι’ αυτό και η πρόληψή της είναι σημαντική και πρέπει να ξεκινά από νεότερες ηλικίες, μέσω ισορροπημένης διατροφής και συστηματικής άσκησης.