εργοθεραπεία

Ο ρόλος της υποστηρικτικής τεχνολογίας στην εργοθεραπεία

Παρακαλώ συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

Ως υποστηρικτική τεχνολογία ορίζεται οποιοδήποτε αντικείμενο, μέρος εξοπλισμού ή παραγωγικού συστήματος που μπορεί κανείς να προμηθευτεί από το εμπόριο, να προσαρμόσει ή να κατασκευάσει κατά παραγγελία και το οποίο χρησιμοποιείται προκειμένου να αυξήσει ή να βελτιώσει τις λειτουργικές δεξιότητες των ατόμων με ειδικές ανάγκες (Edyburn, 2004).

 

Τα άτομα με αναπηρία έχουν συχνά δυσκολίες να εκτελέσουν Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής (ΔΚΖ). Με συντονιστή τον εργοθεραπευτή και την συμπλήρωση της διεπιστημονικής ομάδας με γιατρούς, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους, φυσιοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς , η υποστηρικτική τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα να εκτελεστούν από το άτομο οι δραστηριότητες αυτές, προάγοντας την ανεξαρτησία του.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

  • Πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές -κινητά-tablet

Εξοπλισμό όπως για παράδειγμα εναλλακτικό πληκτρολόγιο, ποντίκι, μοχλό, διακόπτη, οθόνη αφής , συσκευή οπτικής ανάγνωσης (Braille), συσκευή ανίχνευσης βλέμματος, ειδικά λογισμικά , ειδικά ρομποτικά μηχανήματα για επανεκπαίδευση και αποκατάσταση άνω άκρου (ARMEO)

  • Εναλλακτική επικοινωνία

Ποικιλία συστημάτων και μεθόδων επικοινωνίας που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι, οι οποίοι δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν μέσω της ομιλίας ή της γραφής.

  • ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Παραδείγματα βοηθημάτων που αφορούν στη μετακίνηση ατόμων με  ΚΝΜ (Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού), MS (Σκλήρυνση κατά πλάκας), Νόσο Parkinson κ. α είναι:

Αναπηρικά αμαξίδια (απλού, ελαφριού τύπου, ηλεκτροκίνητα αμαξίδια), σκούτερ, περιπατητές, βακτηρίες, προσθετικές και ορθωτικές συσκευές, γερανοί μεταφοράς, λευκό μπαστούνι, συστήματα ανόδου/καθόδου σκάλας, ειδικοί ανελκυστήρες κ. α

  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν τον τρόπο αξιολόγησης , μελέτης, μάθησης, και συμμετοχής. Η τεχνολογία της πληροφορίας και τα ευρύτερα τεχνολογικά μέσα μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο εκπαιδευτικό στην μαθησιακή διαδικασία.

  • ΕΞΥΠΝΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΑΜΕΑ

Πρόκειται για ένα τομέα που έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Έξυπνες κουζίνες, ψυγεία, αυτοματισμοί και συσκευές που κάνουν την ζωή ευκολότερη. Η δυνατότητα ελέγχου του περιβάλλοντος για περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία ή ηλικιωμένων ατόμων αυξάνει τον βαθμό ανεξαρτησίας τους και τους δίνει δυνατότητα για ενεργητική συμμετοχή στην καθημερινότητα.

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Παιχνίδια μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών ήγ συστημάτων (κονσόλος π.χ Wii, χειριστηρια, καμερες), εφαρμοσμένα σε τηλεοράσεις, τρισδιάστατες εικόνες, ειδικά γυαλιά. Εικονικά ταξίδια (σε εσωτερικό και εξωτερικό, αρχαιολογικούς χώρους).Σκοπός η διασκέδαση και ευχαρίστηση των χρηστών.

Γεωργιάδου Ελεωνόρα, O.T(NDT, SI).

>