Όταν η ψυχολογική μας διάθεση είναι πεσμένη αναζητούμε την ικανοποίηση μέσα από τροφές πλούσιες σε θερμίδες, με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά όπως παγωτό, μπισκότα, μπέργκερ και πίτσες. Μήπως όμως η πεσμένη μας διάθεση οφείλεται σε κακές διατροφικές επιλογές;
Αν και ένα κομμάτι πίτσα μπορεί να μας προσφέρει μια παροδική ικανοποίηση, είναι απίθανο να μας βοηθήσει μακροπρόθεσμα και μπορεί να έχει ακόμα και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Ο καλύτερος τρόπος είναι να καταναλώνουμε τρόφιμα που αποδεδειγμένα ενισχύουν τη διάθεσή μας, αλλά και την υγεία του οργανισμού μας. Δοκιμάστε μερικά από τα παραπάνω τρόφιμα δημιουργώντας τη βάση για καλύτερη ψυχολογία.
Ψάρια: Τα καλά λιπαρά είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Εντάξτε λοιπόν τα ω-3 και ω-6 στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο σας επιλέγοντας λιπαρά ψάρια τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
Μαύρη σοκολάτα: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλό, μειώνουν τη φλεγμονή και ενισχύουν την υγιή λειτουργία του.
Μπανάνα: Είναι μια εξαιρετική πηγή υδατανθράκων, βιταμίνης Β6 και πρεβιοτικών, τα οποία συνεργάζονται για να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά και τη διάθεση σε καλά επίπεδα.
Ξηροί καρποί και σπόροι: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και φυτικές ίνες. Επιπλέον, περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ υπεύθυνο για την παραγωγή σεροτονίνης η οποία ενισχύει τη διάθεση.
Σπανάκι και πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και της νοραδρεναλίνης, των νευροδιαβιβαστών που συμβάλουν στη ρύθμιση της διάθεσης.
Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε προβιοτικά τα οποία έχει φανεί ότι έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην λειτουργία του πεπτικού συστήματος, του εγκεφάλου και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
Χάιδω Γεωργιάδου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, M.Sc. με ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή