πολλαπλή σκλήρυνση

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Αίτια, συμπτώματα, θεραπεία

Παρακαλώ συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση ή Σκλήρυνση κατά Πλάκας, MS (Multiple Sclerosis), είναι μια χρόνια απομυελυενωτική νόσος, αυτοάνοσης αιτιολογίας. Εμφανίζεται σε νεαρές ηλικίες, κυρίως μεταξύ 20-40 ετών με ποικίλη συμπτωματολογία ενάρξεως και παρουσιάζει κατά την πορεία της επεισόδια υφέσεως και εξάρσεων. Οι νέες τεχνολογίες έχουν συμβάλει καθοριστικά στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου με κύρια απεικονιστική μέθοδο τη μαγνητική τομογραφία.

Πολλαπλή Σκλήρυνση Συμπτώματα

1. Διαταραχές όρασης – Διπλωπία
2. Αιμωδίες (μουδιάσματα) άνω και κάτω άκρων
3, Αδυναμία
4, Έντονη κόπωση
5. Διαταραχές ισορροπίας
6. Ζάλη
7. Συναισθηματικές διαταραχές

Αίτια

Δεν υπάρχουν σαφή αίτια πρόκλησης της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Υπάρχει ένα γενετικό υπόβαθρο και κατά καιρούς έχουν κατηγορηθεί ποικίλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, έλλειψη βιταμινών, τα εμβόλια, το στρες και η κληρονομικότητα, χωρίς όμως τελικά να έχει αποσαφηνιστεί ο ρόλος τους.

Ψυχολογία

Στην πορεία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία του ασθενούς. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλαπλά συμβάματα εξάρσεως λαμβάνουν μέρος μετά από επεισόδια έντονης ψυχολογικής πίεσης. Οι ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση παρουσιάζουν αρκετά συχνά συμπτώματα κατάθλιψης και χρήζουν ψυχολογικής ή και ψυχιατρικής αντιμετώπισης. 

Φαρμακευτική αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης αφορά στα ασφαλή και αποτελεσματικά φαρμακευτικά σκευμάσματα που δρουν στο ανοσιακό σύστημα και έχουν ως στόχο να το τροποποιήσουν ή να το καταστείλουν. Κοινός σκοπός είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση των υποτροπών της νόσου, η καθυστέρηση επανεμφάνισής τους και η διατήρηση της λειτουργικής ανεξαρτησίας του ασθενούς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πολλαπλή Σκλήρυνση Αποκατάσταση

Η Αποκατάσταση των ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι εξατομικευμένη υπόθεση, ανάλογα με τα λειτουργικά ελλείμματα κάθε ασθενούς και το βαθμό της ανεξαρτησίας που δύναται αν επιτύχει. Το πρόγραμμα της Αποκατάστασης όμως αποτελεί ομαδική υπόθεση. Οργανώνεται από τον Ιατρό της Ιατρικής Φυσικής Αποκατάστασης σε συνεργασία με τον Νευρολόγο, θεράποντα Ιατρό του ασθενούς, αλλά και με λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, υδροθεραπευτές και ψυχολόγους, με σκοπό την επίτευξη της λειτουργικής ανεξαρτησίας του ασθενούς σε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινής του ζωής.

Γράφει: Αντιγόνη Γκουλιοβάκη, Νευρολόγος Κέντρο Αποκατάστασης Euromedica-Αρωγή Θεσσαλονίκης

>