Σελήνιο

Παρακαλώ συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που υπάρχει στη φύση των τροφίμων ή προστίθεται ως συμπλήρωμα σε πολλά από αυτά και διατίθεται και ως συμπλήρωμα διατροφής. Χρειάζεται μόνο σε μικρές ποσότητες, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο σε σημαντικές διαδικασίες του οργανισμού.

  • Δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό 

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις στα τρόφιμα που εμποδίζουν την καταστροφή των κυττάρων που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι φυσιολογικά υποπροϊόντα διεργασιών του μεταβολισμού που σχηματίζονται στο σώμα καθημερινά.

  • Μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις

Τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

  • Είναι απαραίτητο για την λειτουργία του θυρεοειδούς

Το σελήνιο προστατεύει τον θυρεοειδή αδένα από το οξειδωτικό στρες και είναι απαραίτητο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

  • Σχετίζεται με γνωστικά ελλείμματα

Οριακές ή ανεπαρκείς συγκεντρώσεις σεληνίου φαίνεται ότι μπορεί να σχετίζονται με τη δυσλειτουργία του εγκεφάλου. Οι συγκεντρώσεις σεληνίου μειώνονται  φυσικά με την ηλικία και μαζί με αυτές και η αντιοξειδωτική δραστηριότητα του.

Ως αντιοξειδωτικό βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

 

Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι τα θαλασσινά, όπως τα στρείδια, ο τόνος και οι σαρδέλες. Οι ξηροί καρποί, κυρίως τα brazil nuts (φιστίκια Βραζιλίας) και τα μανιτάρια. Είναι σημαντική η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων που περιέχουν σελήνιο, καθώς η περιεκτικότητα του σε κάθε τρόφιμο μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις συνθήκες καλλιέργειας.

 

 Χάιδω Γεωργιάδου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος της Euromedica – Αρωγή Θεσσαλονίκης με Ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή

>