Αποκατάσταση και Υγεία

Συνέντευξη του Διευθυντή Θεραπειών της "Euromedica-Αρωγή Θεσσαλονίκης" & Προέδρου του Δ.Σ. του Κέντρου Φυσικοθεραπείας της "Euromedica-Αρωγή", κ. Δημήτρη Πασβάντη

Παρακαλώ συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

Συνέντευξη του Διευθυντή Θεραπειών της "Euromedica-Αρωγή Θεσσαλονίκης" και Προέδρου του Δ.Σ. του Κέντρου Φυσικοθεραπείας της "Euromedica-Αρωγή", κ. Δημήτρη Πασβάντη στο περιοδικό GLOW (Νοέμβριος 2017/τεύχος 131).

Φυσικοθεραπεία, Αποκατάσταση και Υγεία

O Φυσικοθεραπευτής Δημήτρης Πασβάντης αναφέρεται διεξοδικά στο σημαντικό έργο ενός κέντρου αποκατάστασης, καθώς και στις νέες αποτελεσματικές μεθόδους που πλέον εφαρμόζονται.

Η Euromedica-Αρωγή Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα Κέντρα
Αποκατάστασης στη ΝΑ Ευρώπη. Τι προσφέρει ένα Κέντρο Αποκατάστασης και ποια είναι η αποστολή του; 
Τα σύγχρονα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας προσφέρουν εξατομικευμένα προγράμματα ιατρικής αποκατάστασης σε άτομα με κινητικά και λειτουργικά ελλείμματα, μετά από σοβαρό πρόβλημα υγείας, όπως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, κάκωση νωτιαίου μυελού, σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος του Πάρκινσον, πολυτραυματισμό, μετεγχειρητικά μετά από μείζουσα ορθοπεδική επέμβαση, αγγειοπλαστική ή bypass, νεοπλασματική νόσο, καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις. 


Στο Κέντρο Αποκατάστασης Euromedica-Αρωγή στην Θεσσαλονίκη, η διεπιστημονική μας ομάδα αξιολογεί τα κινητικά και λειτουργικά ελλείμματα των νοσηλευομένων -με επίκεντρο τους ίδιους, τις ανάγκες τους και το περιβάλλον τους -θέτει αποκαταστατικούς στόχους και προσπαθεί να τους πετύχει με τον ελάχιστο δυνατό χρόνο παραμονής, είτε σε πρόγραμμα κλειστής είτε ημερήσιας νοσηλείας.

Με ποιες θεραπευτικές υπηρεσίες πλαισιώνεται ένα πρόγραμμα αποκατάστασης σ’ ένα περιβάλλον κλειστής νοσηλείας; 
Στο Κέντρο Euromedica-Αρωγή κάθε πρόγραμμα Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης, ανάλογα με τα ελλείμματα του ασθενή, μπορεί να συνδυάσει ένα εύρος υπηρεσιών από τις διαφορετικές ειδικότητες του Κέντρου.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο πλαισιώνεται από τους τομείς, Φυσικής Ιατρικής, Παθολογίας, Εντατικολογίας, Καρδιολογίας, Νευρολογίας, Ορθοπεδικής, Φυσικοθεραπείας, Υδροθεραπείας, Εργοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Διαιτολογίας, Ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και Νοσηλευτικής Αποκατάστασης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2017 οι υπηρεσίες του Κέντρου μας έλαβαν διαπίστευση από τον Παγκόσμιο Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό CARF στην κατηγορία “Inpatient Rehabilitation Programmes-Hospital” για τα επόμενα τρία έτη.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτή η διαπίστευση για τις προσφερόμενες υπηρεσίες του Κέντρου και γενικά για τη λειτουργία του; 
Η απόκτηση της συγκεκριμένης διαπίστευσης δηλώνει ότι η Euromedica-Αρωγή Θεσσαλονίκης πληροί τα διεθνή πρότυπα ποιότητας Κέντρων Αποκατάστασης και δεσμεύεται στην παροχή υπηρεσιών άριστης αποτελεσματικότητας. Μάλιστα, είναι το πρώτο και μοναδικό Κέντρο Αποκατάστασης στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης που ανήκει στην επίλεκτη παγκόσμια ομάδα των 543 Κέντρων Αποκατάστασης, εκ των οποίων τα 517 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, καθώς είναι υποχρεωτικό, που έχουν λάβει τη Διεθνή Διαπίστευση CARF στη συγκεκριμένη κατηγορία.

 

Από τις αρχές Μαρτίου, η Euromedica-Αρωγή Θεσσαλονίκης έθεσε σε λειτουργία μια νέα ανεξάρτητη μονάδα Φυσικοθεραπείας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τι νέο έχει να προσφέρει στον χώρο της φυσικοθεραπείας;

Είμαστε περήφανοι για το Κέντρο Φυσικοθεραπείας στο ιστορικό κτιριακό συγκρότημα της Χ.Α.Ν.Θ. Η νέα μας μονάδα στηρίζεται στην πολυετή εξειδίκευση
και εμπειρία της Euromedica-Αρωγή στους τομείς της Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης. Εφαρμόζει τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα στον τομέα της προληπτικής, διαγνωστικής και θεραπευτικής φυσικοθεραπείας, εφαρμόζοντας καινοτόμες προσεγγίσεις, όπως, για παράδειγμα, τα Manual Therapy, Bobath, P.N.F, Οστεοπαθητική, ενώ στελεχώνεται από ειδικά εκπαιδευμένους φυσικοθεραπευτές με πολυετή εμπειρία στο Κέντρο μας στην Πυλαία. Στο νέο Κέντρο Φυσικοθεραπείας, θέτοντας ως κύριο στόχο την εξατομικευμένη φροντίδα, διατηρούμε αυστηρά την αναλογία ασθενή-θεραπευτή ένας προς έναν, έτσι ώστε ο ασθενής να δέχεται την υψηλότερη ποιότητα φροντίδας για παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, αθλητικές κακώσεις, παθήσεις του άνω άκρου, νευρολογικές παθήσεις, μυοσκελετικές παθήσεις, χρόνιου πόνου κλπ.

Τι είναι το manual therapy; Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με την κλασική φυσικοθεραπεία;

Η Ορθοπεδική Θεραπεία με χειρισμούς (manual therapy) είναι η εξειδίκευση στην τομέα της φυσικοθεραπείας, που ασχολείται με την αντιμετώπιση των παθήσεων του νευρο- μυοσκελετικού συστήματος. Όπως φανερώνει και η λέξη, η θεραπεία περιλαμβάνει χειρισμούς και κινητοποίηση των αρθρώσεων, των τενόντων, των νεύρων, των μυών και των περιτονιών, με στόχο όχι μόνο την ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά και την αντιμετώπιση της αιτίας που τα προκαλεί. Βασικό της πλεονέκτημα είναι ότι εστιάζει στην ατομικότητα και τη διαφορετικότητα του ασθενή και της πάθησής του, με την ενεργή συμμετοχή του.

Ευχαριστούμε πολύ τον Φυσικοθεραπευτή Δημήτρη Πασβάντη για τις πληροφορίες.
Είναι Διευθυντής Θεραπειών της Euromedica-Αρωγής Θεσσαλονίκης (www.euromedica-arogi.gr) και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Φυσικοθεραπείας της Euromedica-Αρωγής, Τσιμισκή 136, τηλ. 2310 261693.

>