Υδροθεραπεία: η δύναμη του νερού σε δράση

Παρακαλώ συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

Η υδροθεραπεία αποδεικνύεται ευεργετική χάρη στις φυσικές ιδιότητες του νερού. Είναι καταλυτική για την αποκατάσταση της ισορροπίας του σώματος και της σταθερότητας του κορμού.

Μια δύναμη απευθείας από τη φύση, τη δύναμη του νερού, αξιοποιεί η υδροθεραπεία για την αποκατάσταση ασθενών μετά από δύσκολες καταστάσεις, που μπορεί να περιλαμβάνουν από εγκεφαλικά επεισόδια μέχρι καρδιοαναπνευστικές παθήσεις. Στο νερό η βαρύτητα μειώνεται και σε αυτό ακριβώς το φαινόμενο βασίζεται η υδροθεραπεία, ώστε να προσφέρει στους ασθενείς σε αποκατάσταση σιγουριά, κίνηση, ασφάλεια, χαρά, ικανότητα και ευεξία. Με την υδροθεραπεία ο ασθενής κινητοποιείται ταχύτερα και βελτιώνει καλύτερα τη φυσική του κατάσταση και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον χωρίς κραδασμούς και επιβαρυντικές φορτίσεις.

Η υδροθεραπεία βρίσκει εφαρμογή σε ένα ευρύ πεδίο παθήσεων ή τραυματισμών: από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αθλητικές κακώσεις, παραπληγία-τετραπληγία, εγκεφαλική παράλυση και μετεγχειρητικές καταστάσεις μέχρι ορθοπαιδικές και ρευματικές παθήσεις, αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στα χέρια της ομάδας αποκατάστασης και συμπληρώνει ιδανικά τις υπόλοιπες θεραπευτικές μεθόδους.

Οι ευεργετικές δράσεις της υδροθεραπείας

Πώς όμως επιδρά στον ασθενή σε αποκατάσταση; Η υδροθεραπεία αποδεικνύεται ευεργετική χάρη στις φυσικές ιδιότητες του νερού. Είναι καταλυτική για την αποκατάσταση της ισορροπίας του σώματος και της σταθερότητας του κορμού. Διευκολύνει την κίνηση της άρθρωσης χωρίς να τη φορτίζει, όπως μπορεί να συμβεί με άλλες ασκήσεις. Βελτιώνει τις τεχνικές βάδισης, ενδυναμώνει τους αδύναμους μυς, περιορίζει τους μυϊκούς σπασμούς και επιτυγχάνει μυϊκή χαλάρωση. Παράλληλα, είναι ευεργετική για την περιφερική και λεμφική κυκλοφορία, βοηθώντας να απορροφηθούν οιδήματα και αιματώματα. Κάνει τους ασθενείς να αισθανθούν πιο σίγουροι, καθώς εξαλείφει τον φόβο της πτώσης και βελτιώνει την αερόβιά τους ικανότητα. Πέραν δε όλων των άλλων ευεργετικών της δράσεων, συμβάλλει στην τόνωση της ψυχολογίας και της αυτοπεποίθησης των ασθενών, χαρίζοντάς τους την ηρεμία που είναι συνυφασμένη με το υδάτινο στοιχείο.

Για να συμβούν όλα αυτά αναλαμβάνουν δράση οι φυσικές ιδιότητες του νερού, η άνωση, η υδροστατική πίεση και η αντίσταση ρευστού, πάνω στις οποίες οικοδομείται ένα πρόγραμμα υδροθεραπείας. Με την άνωση η σπονδυλική στήλη, αλλά και τα άνω και κάτω άκρα κινούνται με μεγαλύτερη ευκολία, χωρίς φορτίσεις. Το βάρος του ασθενούς, άρα και της φόρτισης στα κάτω άκρα, μειώνεται κάτω από το νερό, διευκολύνοντας την κίνησή του. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ένας ασθενής βυθιστεί μέχρι τον θώρακα μέσα στο νερό η αίσθηση του βάρους του μειώνεται στο 30%, ενώ αν η βύθιση φτάσει στο ύψος της λεκάνης, το βάρος που φτάνει ως αίσθηση στα άκρα είναι το μισό του κανονικού.

Με την υδροστατική πίεση οιδήματα και αιματώματα μειώνονται, καθώς διευκολύνεται η λειτουργία του λεμφικού συστήματος. Παράλληλα, η ιδιότητα αυτή τη νερού, αν αξιοποιηθεί στην περιοχή του στήθους, μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή αέρα από τους πνεύμονες και άρα να βελτιώσει την αναπνευστική λειτουργία.

Η αντίσταση ρευστού τέλος αποδεικνύεται χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του φυσιοθεραπευτή για την κινησιοθεραπεία, ενώ σε συνδυασμό με την άνωση βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών. Ασκεί μάλιστα μια ομοιόμορφη πίεση στο σώμα, όταν αυτό κινείται κάτω από το νερό, που βοηθά στην ασφαλέστερη και ταχύτερη αποθεραπεία.

Euromedica Αρωγή Θεσσαλονίκης: Υποδομή πρότυπο για την υδροθεραπεία

Το Κέντρο Euromedica Αρωγή Θεσσαλονίκης σχεδιάζει προγράμματα υδροθεραπείας προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τους σκοπούς του κάθε ασθενή. Διαθέτει τρεις εσωτερικές θερμαινόμενες πισίνες (31˚-33˚C), οι οποίες προσφέρουν το ιδανικό περιβάλλον για υδροθεραπεία και αυτοβελτίωση. Η θερμοκρασία αυτή αναδεικνύει τις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού, πετυχαίνοντας τη χαλάρωση των μυών, τη μείωση της σπαστικότητας και τον περιορισμό των νευροπαθητικών πόνων.

Ένα προηγμένο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ρυθμίζει καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των δεξαμενών τα επίπεδα χλωρίωσης και όζοντος και διασφαλίζει απόλυτα την ποιότητα του νερού. Η υποδομή και ο ειδικός εξοπλισμός του Κέντρου αποτελούν πρότυπο για την υδροθεραπεία και για τα δεδομένα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στην Ελλάδα, καθώς περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, υδροδιάδρομο με αντίσταση νερού, ελλειπτικό μηχάνημα νερού και ποδήλατο νερού, ηλεκτρονικά γερανάκια και ειδικά τροχήλατα αμαξίδια εισόδου και εξόδου από το νερό. Επίσης, οι υδροθεραπευτές της Euromedica Αρωγή Θεσσαλονίκης διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στην φροντίδα ασθενών κάθε ηλικίας με διαφορετικές παθήσεις και ανάγκες.

 

>