Η σύνδεση της φυσικοθεραπείας με την αποκατάσταση ενός ασθενούς μετά από μια πάθηση ή έναν τραυματισμό που του έχει στερήσει τη λειτουργικότητα είναι ιδιαίτερα στενή. Άλλωστε, η φυσικοθεραπεία συμβάλλει καταλυτικά στην αποθεραπεία, προγραμματίζοντας από την αρχή το σώμα και τις λειτουργίες που έχουν επηρεαστεί, ώστε ο ασθενής να μπορέσει να επιστρέψει στη ζωή του με τη μεγαλύτερη δυνατή λειτουργική ανεξαρτησία και τα μικρότερα δυνατά λειτουργικά ελλείμματα.
Ουσιαστικά εκπαιδεύει εκ νέου το σώμα στα προηγούμενα κινητικά του πρότυπα που έχουν χαθεί ή περιοριστεί εξαιτίας κάποιου εξωτερικού παράγοντα, όπως μια πάθηση, ένας τραυματισμός ή μια χειρουργική επέμβαση. Είναι δε ένα πολύτιμο εργαλείο για όλες σχεδόν τις ιατρικές ειδικότητες, από τη νευρολογία, την ορθοπαιδική και τη γενική χειρουργική, μέχρι την πνευμονολογία, την καρδιοχειρουργική, την παιδιατρική και την ουρολογία.
Φυσικοθεραπεία και πεδία εφαρμογής
Πώς ορίζεται όμως η φυσικοθεραπεία; Πρόκειται για την επιστήμη που αξιοποιεί μια σειρά φυσικών μέσων και μεθόδων, όπως δηλώνει και το όνομά της, για παράδειγμα την κίνηση, το φως, το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα και τα χέρια του φυσικοθεραπευτή, προκειμένου να ανακουφίσει συμπτώματα παθήσεων που αφήνουν στον ασθενή κυρίως κινητικά προβλήματα.
Ειδικότερα, βρίσκει εφαρμογή σε παθήσεις όπως οι οσφυαλγίες-ισχυαλγίες, τα κατάγματα, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Πάρκινσον, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι ρήξεις μηνίσκων-χιαστών, οι οστεοαρθρίτιδες και γενικότερα οι μυοσκελετικές, οι νευρολογικές, οι καρδιαγγειακές και οι αναπνευστικές παθήσεις. Σημαντικός όμως είναι ο ρόλος της και στην αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων, ενώ η βοήθειά της είναι πολύτιμη και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Η συμβολή του φυσικοθεραπευτή μετά από ένα ατύχημα, ένα χειρουργείο ή μια σοβαρή ασθένεια είναι καταλυτική για την αποκατάσταση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας. Άλλωστε, ο ασθενής βρίσκεται απέναντι στον περιορισμό της λειτουργικότητάς του και καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες τόσο σε πρακτικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Γι’ αυτό και ο φυσικοθεραπευτής, πέραν των αποτελεσμάτων που θα πετύχει στην αποκατάσταση του ασθενούς, πρέπει να τον κάνει να κατανοήσει τη νέα πραγματικότητα, να πειθαρχήσει στον στόχο, και να αντιληφθεί τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να διαχειριστεί τη ζωή του στο εξής.
Σύγχρονες μέθοδοι
Η φυσικοθεραπεία δρα για την επίτευξη των στόχων της είτε αυτόνομα είτε με τη σύμπραξη με άλλους τύπους ιατρικής φροντίδας. Στη διάθεση των φυσικοθεραπευτών βρίσκονται πλέον νέες, σύγχρονες και καινοτόμες τεχνολογικές μέθοδοι, που αντιμετωπίζουν ακόμα και τα πιο απαιτητικά προβλήματα. Στα δε διαθέσιμα εργαλεία περιλαμβάνονται τα μαγνητικά πεδία, τα κύματα υπερήχων, τα ρομποτικά μηχανήματα, η ηλεκτροθεραπεία, η κινησιοθεραπεία, η μάλαξη ενώ οι μέθοδοι συνεχώς εμπλουτίζονται με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αποκατάσταση των ασθενών.
«Κλειδί δε στη διαδικασία είναι η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον φυσικοθεραπευτή και τον ασθενή, που ειδικά σε δύσκολες περιπτώσεις, μετατρέπεται σε μια σχέση απόλυτης εμπιστοσύνης.
Το Κέντρο Φυσικοθεραπείας της Euromedica-Αρωγή Θεσσαλονίκης είναι στελεχωμένο με έμπειρους και ειδικά εκπαιδευμένους φυσικοθεραπευτές, ενώ στηρίζεται στην υψηλή εξειδίκευση και τη μακρά της εμπειρία στους τομείς της φυσικοθεραπείας και της αποκατάστασης. Εφαρμόζει δε τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα στον τομέα της προληπτικής, διαγνωστικής και θεραπευτικής φυσικοθεραπείας. Στο επίκεντρό του βρίσκονται η εξατομικευμένη φροντίδα και η ολιστική προσέγγιση κάθε περιστατικού. Μάλιστα, οι τεχνικές που εφαρμόζονται απαιτούν μικρότερη συχνότητα επανάληψης, μειώνοντας σημαντικά τον απαιτούμενο χρόνο αποκατάστασης και την οικονομική επιβάρυνση του ασθενούς.
Ο τελικός στόχος δε είναι η αντιμετώπιση της αιτίας και όχι μόνο των συμπτωμάτων, εξασφαλίζοντας έτσι τη μόνιμη λύση στον ασθενή. Το Κέντρο παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες φυσικοθεραπείας για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών παθήσεων, νευρολογικών παθήσεων, παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, αθλητικών κακώσεων, παθήσεων του άνω άκρου, χρόνιου πόνου και άλλων. Οι φυσικοθεραπευτές του συνεργάζονται στενά με τον θεράποντα ιατρό κάθε ασθενούς και ακολουθούν τις κατευθυντήριες οδηγίες του για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.
Η κίνηση αποτελεί πηγή ζωής για το σώμα και αυτή ακριβώς η παραδοχή βρίσκεται στην «καρδιά» της φιλοσοφίας της φυσικοθεραπείας.
Γράφει ο Δημήτριος Ονταμπάσογλου, Υπεύθυνος Θεραπευτικού Τομέα στο Κέντρο Αποκατάστασης Euromedica-Αρωγή Θεσσαλονίκης