Στη φύση συναντώνται 22 αμινοξέα εκ των οποίων τα 9 θεωρούνται απαραίτητα και το σώμα μας τα λαμβάνει αποκλειστικά μέσω της διατροφής. Τα ζωικά προϊόντα θεωρούνται πλήρεις πρωτεΐνες διότι περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες από αυτά τα 9 απαραίτητα αμινοξέα.
Αν και υπάρχουν και φυτικές πηγές πρωτεΐνης, το μεγαλύτερο ποσοστό, θεωρείται ελλιπές επειδή μπορεί να περιέχει μικρές ποσότητες ή να λείπει ένα ή περισσότερα από αυτά τα απαραίτητα αμινοξέα.
Ωστόσο, με σωστό σχεδιασμό υπάρχει η δυνατότητα λήψης ικανοποιητικής ποσότητας αυτών των αμινοξέων συνδυάζοντας συμπληρωματικές φυτικές πρωτεΐνες.
Για παράδειγμα, το ρύζι έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη ωστόσο, τρώγοντας το σε συνδυασμό με φακές, φασόλια ή αρακά, τα οποία έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα, μπορεί να γίνει η λήψη και των εννέα απαραίτητων αμινοξέων. Θυμηθείτε ότι δεν είναι απαραίτητο να είναι στο ίδιο γεύμα, μπορεί να είναι και κατά την διάρκεια της ίδιας ημέρας.
Πλούσιες πηγές φυτικής πρωτεΐνης
- Πλιγούρι
- Βρώμη
- Μανιτάρια
- Σόγια και τα προϊόντα της (πλήρης πρωτεΐνη )
- Φακές
- Αρακάς
- Ξηροί καρποί και τα βούτυρα αυτών
* Χάιδω Γεωργιάδου
Διατροφολόγος