Ψυχολογικές επιπτώσεις μετά την πανδημία COVID-19

Παρακαλώ συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

Η  πανδημία COVID-19  είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους παγκοσμίως καθώς επίσης και τα μέτρα που υιοθετηθήκαν για την αντιμετώπιση της. Επόμενο λοιπόν ήταν να υπάρξουν άμεσες αλλά και έμμεσες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία κατά την προσπάθεια προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα.

Η επίδραση της πανδημίας στην ποιότητα ζωής και στην ψυχική υγεία του πληθυσμού είναι τεράστια με ιδιαίτερη αύξηση του στρες και της μοναξιάς. Το άγχος μπορεί να εμφανιστεί με συμπτώματα σωματικά (δυσκολία σε ύπνο, διατροφή, κόπωση), συμπεριφορικά (μειωμένη όρεξη για εργασία και κοινωνικές συναναστροφές, κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ, επιθετικότητα) και συναισθηματικά (φόβο, λύπη, θυμό, εκνευρισμό).

Η ψυχική υγεία όλων έχει επηρεαστεί με κάποιον τρόπο, είτε ως αποτέλεσμα της ανησυχίας για μόλυνση και εξαντλητικών μέτρων για την αποφυγή της μόλυνσης, είτε από το άγχος που δημιουργείται από το lockdown (αυτοαπομόνωση και κοινωνική αποστασιοποίηση) ή λόγω της απώλειας απασχόλησης ή εκπαιδευσης ή λόγω αλλαγής στον τρόπο εργασίας (τηλεεργασία, τηλεεκπαίδευση).

Συναισθήματα όπως η μελαγχολία, η απαισιοδοξία για το μέλλον και η ανασφάλεια, η νευρικότητα, η υπερένταση, το άγχος, ο θυμός, ο εκνευρισμός, η ανία και ο ανεξήγητος φόβος καθώς επίσης και το πένθος για άτομα που νόσησαν και δεν τα κατάφεραν έχουν αυξηθεί έντονα στα χρόνια της πανδημίας. Όσο κι αν τα συναισθήματα αυτά είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα δεν παύουν να προκαλούν δυσκολία σε πολλούς ανθρώπους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τα διαχειριστούν εύκολα και να σωματοποιούνται. Έτσι προκύπτουν και σωματικά συμπτώματα τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν όπως αισθήματα ζαλάδας, αδυναμίας, στομαχικές διαταραχές, πονοκέφαλοι, δυσκολίες στην αναπνοή.

Σε μία τέτοια πρωτόγνωρη κατάσταση λοιπόν όπου πλήττονται οι κοινωνικές συναναστροφές αλλά και η ίδια η προσωπικότητά μας παρατηρούμε πως κάποιες ομάδες πληθυσμού είναι πιο ευάλωτες από άλλες. Οι ομάδες αυτές είναι οι άνθρωποι τρίτης ηλικίας αλλά κι οι ασθενείς με χρόνια νόσο ή οι ευπαθείς ομάδες, τα παιδιά και οι έφηβοι, τα άτομα που νοσούν από ψυχιατρική νόσο καθώς επίσης και το υγειονομικό προσωπικό (πρώτης γραμμής).

Σε κάθε περίπτωση είτε ανήκουμε στις παραπάνω ομάδες είτε όχι καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε κάποιες στρατηγικές αντιμετώπισης, δηλαδή να υιοθετήσουμε κάποιους τρόπους οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να θωρακίσουμε καλύτερα την ψυχική μας υγεία και τον εαυτό μας. Κάποιες από αυτές είναι η διατήρηση μίας ρουτίνας στην καθημερινότητάς μας όσο γίνεται πιο κοντά στην προ COVID εποχή καθώς επίσης και η προσοχή της διατροφής και του ύπνου μαζί με όσο το δυνατό τακτική σωματική άσκηση. Ακόμη η διατήρηση των χόμπι και των δραστηριοτήτων μας παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική μας υγεία. Και φυσικά η επικοινωνία με την οικογένεια και φίλους δια ζώσης ή διαδικτυακά καλό θα είναι να έχει σημαντική θέση στην καθημερινότητά μας. Σε κάθε περίπτωση ένας ειδικός ψυχικής υγείας θα μπορούσε να βοηθήσει και να ενισχύσει την ψυχική μας υγεία.

 

Χριστιάνα Γκαρίπη, Ψυχολόγος, M.Sc. Κλινικής Ψυχολογίας

>